30 Kasım 2013

GÜMRÜK VERGİLERİ







Merhabalar

31 Aralık 2012 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28514 (3.Mükerrer) de İTHALAT REJİMİ KARARI' na EK KARAR yayınlanmış ve bu KARAR' a göre 2013 yılında ithalde tahsil edilecek gümrük vergileri, Toplu Konut Fonu miktarları belirlenmiş ve diğer liste ve EK leri güncellenmiştir.

Aşağıdaki yazımda KARAR ekleriyle ilgili kısa açıklamalara yer verilmiştir.

Faydalı olmasını diliyor saygılarımı sunuyorum.

Engin Sevim
Gümrük Müşaviri




İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR

MADDE 1 – 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararının ekinde yer alan listeler ve ekler, değişiklikleriyle birlikte yürürlükten kaldırılmış; aynı Karara, ekli I, II, III, IV, V ve VI sayılı listeler ile (EK: 1), (EK: 2), (EK: 3), (EK: 4), (EK: 5) ve (EK: 6) ilave edilmiştir.

12/9/2011 tarihli ve 2011/2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın uygulanmasına devam edilir. ( TEKSTİL ve KONFEKSİYON ÜRÜNLERİNE UYGULANMAKTA OLAN İLAVE VERGİLER )

MADDE 2 – Bu Karar 1/1/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Karar hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

I SAYILI LİSTEDE TARIM ÜRÜNLERİNE DAİR VERGİ ORANLARI
II SAYILI LİSTEDE SANAYİ ÜRÜNLERİNE DAİR VERGİ ORANLARI
III SAYILI LİSTEDE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİNE DAİR VERGİ ORANLARI
IV SAYILI LİSTEDE BALIK ve DİĞER DENİZ MAHSÜLLERİNE DAİR VERGİ ORANLARI
V SAYILI LİSTEDE ASKIYA ALMA SİSTEMİNE DAHİL ÜRÜNLERİN VERGİ ORANLARI
VI SAYILI LİSTEDE SİVİL HAVACILIKTA KULLANILAN ESYALARIN VERGİ ORANLARI

yer almaktadır.

İTHALAT REJİM KARARI eklerinde ise :

EK: 1 de : KOD NUMARALARINI GÖSTEREN BİLEŞİM TABLOSU
EK: 2 de : İTHALDE ÖDENECEK TARIM PAYI TUTARLARI

Yukarıda bahsedilen ekler III Sayılı Listede yer alan İşlenmiş Tarım Ürünlerinin ithalinde tahsil edilecek Toplu Konut Fonu tutarının hesaplanmasında kullanılır.

Öncelikle işlenmiş tarım ürünlerinin bünyesinde olduğu kabul edilen ve ürünün ihtiva ettiği temel tarım ürünleri (SÜT YAĞI ve PROTEİNİ, GLİKOZ ve NİŞASTA, ŞEKER) oranlarına göre EK-1 de yer alan tablodan isabet eden KOD NUMARASI bulunur.

Bulunan KOD NUMARASI ile EK-2 de yer alan tablodan ödenecek TOPLU KONUT FONU tutarı hesaplanır. Bu tabloda gösterilen T1 kodu diğer ülkelerden yani AB ülkeleri haricinde kalan ülkeleri, T2 kodu
ise AB ülkelerinden tahsil edilecek fonları gösterir.

Örnek:

Portekiz'den yapılan ve III sayılı listede yer alan 500 kg. ürünümüz için EK-1 de yer alan bileşim tablosundan içeriğindeki temel tarım ürünleri miktarına göre,


KOD NUMARASI 7216 ise:

ithalat AB ülkesinden gerçekleştiğinden EK-2 de yer alan fon tutarlarından T2 kodunda belirtilen tutar dikkate alınır.

7216 ----- T2 ( AB Ülkeleri ) Eur/100kg = 61,83 Eur.

Toplam ithal edilen ürün miktarı 500 kg. olduğuna göre: 5*61,83 = 309.15 Eur Toplu Konut Fonu ithalde gümrük vergileri ile birlikte ödenecektir.

Ürünün AB menşeli olduğunun ispatı için ise tarım ürünü olması sebebiyle EUR.1 belgesi eşliğinde ithal edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

EK: 3 de GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİNE DAHİL ÜLKELER ve HARİÇ SEKTÖRLER

EK: 4 de SEKTÖR NUMARALARI

yer almaktadır.

EK: 3 de yer alan ülkelerden yapılacak ithalatta eşyaya tercihli tarife uygulanabilmesi için eşyanın bu ülkeler menşeili olduğunun MENŞE İSPAT BELGESİ ( EUR.1, EUR-MED, FORM-A, FATURA BEYANI veya EUR-MED FATURA BEYANI) ile ispatlanması gerekmektedir.

Ayrıca bu ülkelerin karşılarında belirtilen ve EK :4 de yer alan SEKTÖR NUMARALARININ açıklamalarında yer alan GTİP lerde yer alan eşyalar ile SEKTÖR NUMARASININ hariç bırakılmamış olması gerekmektedir.

EK: 5 de Fasıllar itibariyle HASSAS OLAN ve HASSAS OLMAYAN eşya listesi

EK: 6 da ise İthalat Rejimi Kararı eki listelerde yer alan ve gümrük vergisi oranlarının belirtildiği ülke ve ülke gruplarının KISALTMALARI

yer almaktadır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder