13 Mayıs 2016

BUĞDAY UNU İTHALATI



Buğdaydan una

Merhabalar.

Bir arkadaşımızdan gelen talep üzerine 1101.00.11.00.00 GTİP de yer alan Makarnalık Buğday Unu ithalatı ile bazı açıklamalar yapmaya çalışacağım.

İlk olarak TUİK den yaptığım araştırmada çok fazla ithal edilen bir ürün olmadığını ve gümrük vergisinin Bosna Hersek için %0 olmasından dolayı neredeyse tamamının Bosna-Hersek den ithalinin yapıldığı bilgisini edindim. Bu duruma sebep ise diğer bütün ülkeler ve ülke grupları için uygulanan gümrük vergisi oranının %102.6 seviyesinde olması. Evet oldukça yüksek değil mi? Bu durum bize gösteriyor ki ürünün yurt içi üretimi yeterli seviyede.

Ayrıca CIF ithal fiyatı da yaklaşık 286 $/TON civarında. Bu fiyattan çok emin değilim çünkü tablo çok net değildi. Biz yine de bu fiyat üzerinden vergilerimizi hesaplayacağız. Siz artık satın aldığınız fiyat üzerinden aynı hesaplamayı yapabilirsiniz.


Güncel KDV Oranları Listesine göre KDV oranı %1. İthalinde ek vergi, anti damping vergisi vb. bir uygulama şu an için yok. 

İthali Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016/5 sayılı tebliğe istinaden düzenleyeceği uygunluk belgesine tabi. Ayrıca sadece bakanlıkça yetkilendirilen gümrük idarelerinden ithali yapılabiliyor. Ürün yetkili gümrük idaresine ulaştığında istenen belgelerle (Gıda sağlık sertifikası, menşe ispat belgesi, fatura, analiz raporu vd. ) İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru yapılıyor. Muhtemelen görevlendirilecek inspektör üründen numune alıp analiz yapılması için laboratuara teslim edecek. Testlerin çok uzun süreceğini sanmıyorum. Süreler ve analiz ücretleri hakkındaki detaylı bilgi il müdürlüklerinden alınabilir. 

Eşya muhtemelen taşıt üstü işleme (supalan) tabi tutulacaktır. Bkz. Yaygın Basitleştirilmiş Usul Tebliğ Seri No :16 

Örnek senaryo olarak 10 Ton buğday unu ithal etmek istediğimizi varsayalım. CIF bedeli yukarıdaki referans kıymete göre 2.860 $ olacaktır.

Vergilerin hesaplanması ise şu şekilde:

Gümrük vergisi (Bosna Hersek için %0) DÜ %102.6 = 2.860 $ * 1,026 = 2.935 $

Satıcıya ödememizi vadeli ödeme şekillerinden biri ile yapıyorsak %6 KKDF hesaplayacağız.

KKDF %6 = 2.860 $ * 0,06 = 171,6 $ (İthalat faturasındaki toplam bedel üzerinden hesaplanır)

KDV Matrahı : CIF+GV+KKDF+ Yurtiçi sair giderler = 2860$+2935$+171,6$+300$=6.266,60$

KDV %1 = 63$

Toplam vergiler = GV+KKDF+KDV= 3.169$ olacaktır. 

Hesaplamalarınıza 2016 yılı için beyanname için ödenecek 63,80 TL. damga vergisini de ekleyebilirsiniz.

Döviz cinsinden yaptığımız hesaplamalar ithalat beyannamesinin tescil tarihindeki Merkez Bankası döviz satış kurundan TL ye çevrilmesi gerekmektedir. KKDF için ise döviz alış kuru esas alınır.

Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapılacak tahliller için muhtemelen KDV tahsil edilecektir. Ama KDV hesaplanmıyorsa bu ücretleri de KDV matrahına dahil etmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu noktada başka bir önemli konu da aklıma geldi. İthal ettiğimiz unun KDV oranı %1 ancak tahlil hizmetinin KDV oranı %18. Yani tahlil ücretlerini KDV matrahına dahil etseniz bile eksik KDV ödemiş olacaksınız. Bu ve benzer durumlara aman dikkat. Çünkü gümrüklerde uygulanan ceza miktarları epeyce yüksek olabiliyor.

Şu an için aklıma başka bir husus gelmiyor. Vergi hesaplamaları genellikle yukarıda anlattığım şekilde yapılır. Ancak yukarıda açıklanan vergilerin haricinde eşyanın özelliğine veya ithalatın şekline göre değişiklik gösteren birçok farklı vergi, fon vb. ( ÖTV, tarım payı fonu, türün fonu, çevre katkı payı, bandrol ücreti, Kültür Bakanlığı fonu vb.) olduğunu sakın mı sakın unutmayın.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

Herkese iyi çalışmalar ve hayatta başarılar ( her şey dahil ) diliyorum.

Saygılarımla

Engin SEVİM
Gümrük Müşaviri

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder